Dažniausiai
užduodami klausimai

Čia galite rasti atsakymus į dažniausiai užduodamus klausimus apie uogienės gaminimą.

Uogienė išėjo per skysta. Ką daryti?

Gali būti, kad uogienę virėte iš vaisių, kuriuose mažai pektino, arba įdėjote per mažai cukraus. Porą minučių pavirkite uogienę, kad vanduo nugaruotų, arba įdėkite tirštiklio pektino miltelių (parduodamų mažais pakeliais prekybos centruose) ir pervirkite uogienę laikydamiesi ant pakelio pateiktų nurodymų.

Uogienė išėjo per tiršta. Ką daryti?

Jeigu uogienė per tiršta, praskieskite ją nedideliu kiekiu vandens ir pervirkite.

Ką daryti, kad uogienė būtų tinkamo tirštumo?

Prieš pradėdami virti uogienę, į šaldytuvą įdėkite prikaistuvį. Šaukštą išvirtos uogienės įdėkite į šaltą prikaistuvį ir padėkite į šaldytuvą. Kai uogienė atvės, perbraukite ją šaukštu ir patikrinkite tirštumą. Jeigu tirštumas tinkamas, uogienę supilstykite į stiklainėlius ir sandariai uždarykite.

Kodėl viršuje plaukioja vaisių gabalėliai?

Uogienę reikia pavirti ilgiau. Vaisiuose ir uogose yra oro, kuris pašalinamas verdant.
Ką daryti? Leiskite karštai uogienei atvėsti prikaistuvyje 15 minučių. Laikas nuo laiko pamaišykite, kad vaisių gabalėliai tolygiai pasiskirstytų. Be to, vėstančius stiklainėlius su uogiene galite pasukioti.

Kodėl uogienė ar gėrimas susifermentavo?

Taip nutinka, kai uogienėje per mažai cukraus, kai ji laikoma nepakankamai vėsioje vietoje arba į ją papuola sugedęs vaisius. Visada kruopščiai nuplaukite ir perinkite vaisius ir uogas. Viena sugedusi uoga gali sugadinti visą uogienės partiją. Fermentacija gali prasidėti ir dėl prastai išplautų stiklainių. Taip nutinka ir tada, kai tinkamai nenugriebiate putų. Virdami uogienes nugriebkite putas ir išpilstykite į šiltus, sterilius stiklainius. Indus pripildykite iki viršaus ir nedelsdami užsukite dangtelius.

Kodėl uogienė ar gėrimas supelijo?

Gali būti, kad naudojote per mažai cukraus, vaisiai buvo supeliję, sugedę arba prastai nuplauti. Pelėsis gali atsirasti ir naudojant netinkamai sterilizuotus stiklainius arba laikant juos šiltoje, drėgnoje vietoje. Paruoštą uogienę ar marmeladą į stiklainius išpilstykite greitai, indus užpildydami iki viršaus. Supelijusias atsargas visada išmeskite. Niekada jų nevartokite, nes kai kurių rūšių pelėsiai gali būti nuodingi.

Kodėl gėrimas pavirto žele?

Gėrimui naudojote nesunokusias uogas. Jose yra per daug pektino. Butelius palaikykite šiltame vandenyje, kol gėrimas suskystės. Tada įpilkite daugiau vandens (300-400 ml vienam gėrimo litrui) ir pridėkite konservuojančios medžiagos (1 g vienam gėrimo litrui).

Kodėl marmeladas nestingsta?

Gali būti, kad jį virėte per trumpai, kad pridėjote per mažai cukraus arba uogos buvo pernokusios. Priežastis gali būti ir ta, kad naudojote cukrų uogienėms, o ne cukrų marmeladams.

Ar cukrus uogienėms tinka obuolių padažui ruošti?

Ne, obuolių padažas būtų labai tirštas, panašesnis į uogienę. Obuolių padažui geriausiai tinka „Dansukker“ cukrus „Panevėžio Plius“.

Ar cukrus uogienėms tinka nevirtoms uogienėms ruošti?

Ne, cukrų uogienėms reikia pavirti ne trumpiau kaip dvi minutes, kad išsiskirtų pektinas.

Recepte rašoma, kad uogas reikėtų užpilti cukrumi ir palikti per naktį. Ar galiu naudoti cukrų uogienėms?

Taip. Cukrus uogienėms puikiai tinka daugeliui marmeladų, kuriuos ruošiant reikia naudoti paprastą cukrų.

Recepte rašoma, kad prieš pridedant cukraus uogas ir vandenį reikia pavirti tam tikrą skaičių minučių. Ar taip daryti reikia ir tada, kai naudoju cukrų marmeladams?

Taip.

Pasibaigė cukraus uogienėms galiojimas. Ar vis dar galiu jį naudoti?

Priklauso nuo to, kokio senumo yra cukrus uogienėms. Cukrų vartoti galima praėjus ne ilgiau kaip vieneriems metams nuo galiojimo pabaigos. Be to, tokiu atveju mes negalime užtikrinti, kad konservantai vis dar aktyvūs, todėl uogienę reikia laikyti šaldytuve ar šaldiklyje. Laikui bėgant pektinai gali sugesti, o tai paveikia uogienės tirštumą.

Cukruje uogienėms pastebėjau rudų dėmių. Kodėl jos atsirado?

Rudos dėmes cukruje uogienėms atsiranda tada, kai jis laikomas per ilgai. Dėmes sukelia citrinų rūgšties ir cukraus reakcija. Šios dėmės visiškai nekenksmingos. Dėl jų cukraus uogienėms savybės ar išvirtos uogienės spalva nepasikeičia.

Laikymas

Uogienė su cukrumi uogienėms gali būti laikoma kambario temperatūroje. Ji išliks tinkama vartoti ne trumpiau kaip metus. Vis dėlto spalva ir skonis geriausiai išliks, jeigu uogienę laikysite vėsioje, tamsioje vietoje. Uogienę be konservantų arba nevirtą uogienę reikia laikyti šaldiklyje.

Higiena

Kad uogienė ilgai išliktų tinkama vartoti, būtina laikytis higienos. Prieš naudojant stiklainius ir dangtelius būtina kruopščiai išplauti ir sterilizuoti. Stiklainius uogiene pripildykite iki viršaus ir nedelsdami užsukite dangtelius. Prieš pilstydami uogienę į stiklainėlius, būtinai nugriebkite putas. Visi pelėsius sukeliantys mikroorganizmai per orą ir putas patenka į uogienę. Be to, reikia naudoti tik aukštos kokybės uogas ir vaisius. Dėl vienos sugedusios uogos visa uogienės partija suges žymiai greičiau.

Ar pageidautumėte gauti daugiau informacijos apie „Nordic Sugar“, mūsų produktus ir paslaugas?

Meduolinis šiltnamis

Imbieriniai sausainiai

Ar gali būti kas nors geriau nei ką tik iškeptų imbierinių sausainių kvapas? Taip, tai yra jų skonis. Imbieriniai sausainiai gali būti kieti ir minkšti, su glajumi ir be jo.

Kalėdiniai saldainiai

Kalėdiniai saldainiai

Kalėdinis stalas tiems, kas mėgsta saldumynus, neįsivaizduojamas be saldainių.

Žiemos pasaka

Kalėdiniai gėrimai

Čia rasite pasiūlymų tiek dideliems, tiek mažiems Kalėdas švenčiantiems draugams.

Citrinų ir imbiero uogienė

Dovanų idėjos

Pati geriausia Kalėdų dovana, tai ta dovana kuri yra pagaminta Jūsų pačių. 

Pasakų šokoladinis tortas

Kalėdų kepiniai

Atėjo kalėdinių kepinių metas. Siūlome nustebinti savo artimuosius.

Kavos desertas „Affogato“

Kalėdų desertai

Žiemos viduryje pakvimpa apelsinais ir šafranu.