Cukraus funkcinės savybės
Šiuo metu yra gausybė cukraus rūšių, kurias galima naudoti gaminant įvairius maisto produktus. Cukrus dėl daugelio savo savybių yra svarbi šiuolaikinės maisto gamybos dalis ir yra plačiausiai pritaikomas iš visų dažniausiai mūsų vartojamų mitybos produktų.
Be cukraus uogienė greitai sugestų, ledai kristalizuotųsi, o duona prarastų šviežumą ir sudžiūtų. Be to, nenaudodami cukraus, turinčio savybę sustiprinti natūralaus skonio komponentus, nusiviltume maisto skoniu. Cukrus turi bent vieną ar daugiau unikalių, kokybę gerinančių savybių, kurios gali praversti beveik visų tipų kieto ir skysto maisto gamybos procesuose.
Saldumas
Cukraus saldumas yra ypatingas – grynas, be prieskonių ar poskonių.
Daugiau skaitykite
Skonis ir kvapas
Cukrus stiprina skonį ir kvapą, pvz. vaisių, uogų ir daržovių. Žiupsnelis cukraus sušvelnina rūgštų ar kartų skonį.
Daugiau skaitykite
Apimtis
Cukrus skatina apimties didėjimą, ypač duonos ir pyragų. Pašalinus cukrų iš duonos ir pyragų reikės papildyti šį kiekį kitomis sudedamosiomis dalimis, pvz. riebalais ar miltais.
Daugiau skaitykite
Struktūra
Cukrus turi įtakos daugelio įvairių produktų, pvz. duonos, pyragų, uogienių bei marmelado, konsistencijai.
Daugiau skaitykite
Saugojimas
Cukrus padeda ilgiau išlaikyti uogienes ir marmeladą. Cukrus mažina mikroorganizmų dauginimosi riziką.
Daugiau skaitykite
Fermentacija
Duona ir bandelės kyla geriau, kai įdedate truputį cukraus – cukrus yra penas mielėms.
Daugiau skaitykite
Užšaldymo temperatūros mažinimas
Cukrus mažina užšaldymo temperatūrą, todėl ledų ir šaldytų desertų kristalai nebūna per dideli. Kai ledo kristalai mažesni, gomurys jautriau jaučia skonį, taigi skonis yra geresnis.
Daugiau skaitykite
Spalva
Cukrus užtikrina geresnį uogienių ir marmelado spalvos išlaikymą.
Daugiau skaitykite
Drėgmės palaikymas
Cukrus jungia vandenį, todėl duona ir pyragai ilgiau neišdžiūsta.
Daugiau skaitykite