Vasariškas šventinis tortas

10 gabalėlių 2 valandos + šiek tiek laiko šaldytuve ir šaldiklyje
Vasariškas tortas kiekvienai progai! Nustebinkite svečius fantastišku deriniu: rabarbarų uogiene, aviečių putėsiais ir puriu sviestiniu morengų kremu.
Vasariškas šventinis tortas
Įvertinimas: (0ats.)

Sudedamosios dalys

    Rabarbarų uogienė su šeivamedžių žiedų sirupu

    • 250 g rabarbarų
    • 100 ml koncentruoto šeivamedžių žiedų gėrimo
    • 125 g „Dansukker“ cukraus uogienėms

    Putėsiai

    • 50 ml vandens
    • 250 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
    • 4–5 kiaušinių baltymai (135 g)
    • 5 lapeliai želatinos
    • 500 g aviečių (250 g tyrės)
    • 150 ml plakamosios grietinėlės
    • 100 ml grietinės

    Pagrindas

    • 4 kiaušiniai
    • 170 g „Dansukker“ cukraus miltelių
    • 5 g kepimo miltelių
    • 80 g bulvių krakmolo
    • 60 g miltų

    Morengų kremas

    • 8 kiaušinių baltymai (220 g)
    • 200 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
    • 340 g sviesto (kambario temperatūros)
    • 3 g vanilinio cukraus

    Iš vakaro paruoškite uogienę ir putėsius. Pradėkite nuo uogienės. Nuplautus rabarbarus supjaustykite griežinėliais ir prikaistuvyje sumaišykite su likusiais produktais. Pavirkite maždaug 7–8 minutes. Nugriebkite putas. Rabarbarų uogienę galite sutrinti. Išpilstykite į karštus, visiškai švarius stiklainiukus. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

    Paruoškite putėsius. Vandenį su cukrumi užvirkite iki 121 °C laipsnių temperatūros. Iš lėto išplakite kiaušinių baltymus. Kai vanduo su cukrumi pasieks 115 °C laipsnių temperatūrą, baltymus pradėkite plakti sparčiau. Plakdami kiek lėčiau, plona srovele supilkite vandenį su cukrumi. Plakite, kol morengų masė atvės.

    Želatinos lapelius 10 minučių pamirkykite šaltame vandenyje. Avietes sutrinkite ir nuspauskite per tankų sietelį, kad neliktų sėklų. Nedidelę dalį tyrės pakaitinkite prikaistuvyje ir sudėkite želatinos lapelius. Supilkite likusią tyrę.

    Palikite atvėsti. Įmaišykite morengų masę, tada supilkite plakamąją grietinėlę. Galiausiai sukrėskite grietinę. Didžiąją dalį masės išpilstykite į du 18 cm skersmens apvalius arba pailgus kepimo indus. Likusius putėsius sukrėskite į skirtingų formų silikoninius indelius. Jais papuošite tortą. Per naktį palaikykite šaldytuve, tada įdėkite į šaldiklį.

    Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros ir paruoškite torto lakštus. Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius ir cukrų (užtruksite apie 10 minučių). Sausus produktus išsijokite ir suberkite į dubenį. Švelniai maišykite, kol masė taps lygi.

    Tešlą sukrėskite į dvi apvalias, 18 cm skersmens riebalais išteptas kepimo formas. Mentele tešlą išlyginkite, kad liestųsi prie indo kraštų. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje 18–20 minučių. Kepimo formas išimkite, leiskite šiek tiek atvėsti ir išverskite kepinius ant kepimo popieriaus. Palikite visiškai atvėsti.

    Paruoškite kremą. Į nerūdijančiojo plieno dubenėlį suberkite cukrų ir supilkite kiaušinių baltymus. Padėję virš verdančio vandens puodo, plakdami įkaitinkite iki 65–70 °C temperatūros arba tol, kol cukraus kristalai ištirps. Supilkite mišinį į plaktuvą ir plakite, kol morengų masė taps standi ir visiškai atvės. Pamažu sudėkite sviestą ir plakite dar kelias minutes, kol susiformuos lygus kremas. Suberkite vanilinį cukrų ir išmaišykite. Masę supilkite į konditerinį maišelį su apvaliu antgaliu.

    Metas suformuoti tortą. Pagrindo dalis perpjaukite išilgai į du lakštus. Vieną lakštą padėkite į lėkštę. Užtepkite uogienės ir vieną dalį putėsių. Uždėkite antrą lakštą ir konditeriniu antgaliu suformuokite morengų kremo sluoksnį. Tolygiai paskirstykite. Uždėkite trečią lakštą, vėl užtepkite putėsių. Ant viršaus uždėkite paskutinį lakštą. Torto šonus ištepkite morengų kremu ir 20 minučių padėkite į šaldytuvą. Aplink torto kraštus suformuokite smailius morengų kremo kauburėlius. Papuoškite šviežiomis uogomis ir likusiais putėsiais.

    Patarimas: prieš patiekdami leiskite tortui šiek tiek pastovėti. Morengų kremas paminkštės, o visas tortas taps drėgnas.

    Receptą sukūrė

    Dansukker