Gaivūs pietų patiekalai

Per Velykas iš tikrųjų ateina pavasaris ir prasideda įvairiausių skonių, spalvų bei lengvesnių patiekalų metas. Pasisemkite įkvėpimo iš mūsų patiekalų pasiūlymų, kurių pagrindinės sudedamosios dalys yra silkė, vištiena ir, žinoma, kiaušiniai.


Silkė su garstyčiomis

Silkė su garstyčiomis

4 porcijos
Sudedamosios dalys

1 pakuotė sūdytų silkių
100 ml susmulkintų svogūnų laiškų
50 ml susmulkintų kaparėlių
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
2 šaukštai „Dižono“ garstyčių
2 šaukštai „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
100 ml grietinėlės


Supjaustykite silkę gabalėliais. Likusius produktus sumaišykite ir į masę sudėkite silkę. Laikykite šaldytuve per naktį.

Receptą sukūrė

Dansukker

Velykų viščiukas

Velykų viščiukas

4 porcijos
Sudedamosios dalys

600–700 g vištienos filė

Marinatui
100 ml baltojo vyno
50 ml rapsų aliejaus
1 šaukštas „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
2 šaukštai vištienos sultinio
Tarkuota pusės citrinos žievelė
1 žiupsnis baltųjų pipirų

Padažui
1 svogūnas
1 šaukštas sviesto ar margarino
1 šaukštas „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
100 ml apelsinų sulčių
2 šaukšteliai bulvių krakmolo
1 raudona paprika
1 geltona ankštinė paprika
10 cm ilgio poro gabalėlis
1 raudonasis svogūnas
1 šaukštas sviesto ar margarino
1 šaukštas „Dansukker“ auksaspalvio sirupo


Marinatui skirtus produktus dėkite į storą plastikinį maišelį. Tada į maišelį sudėkite vištieną ir užriškite. Maišelį gerai pakratykite, kad marinatas apsemtų visus vištienos gabaliukus. Keletą valandų vištieną palaikykite šaldytuve. Paskui vištienos gabaliukus sudėkite į riebalais išteptą kepimo indą ir kepkite iki 175 °C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol inde temperatūra pasieks 70 °C.

Paruoškite padažą: prikaistuvyje ištirpinkite sviestą (ar margariną), suberkite kubeliais supjaustytą svogūną, supilkite auksaspalvį sirupą ir kepinkite, kol svogūnas suminkštės. Supilkite marinatą ir apelsinų sultis bei užvirinkite. Į gautą masę įpilkite su trupučiu vandens sumaišytą bulvių krakmolą. Gerai išmaišykite. Padažas turi sutirštėti. Jį nukoškite.

Nuplautą ankštinę papriką supjaustykite stambiais gabalais, o porą – griežinėliais. Nuluptą svogūną supjaustykite pusžiedžiais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą. Sudėkite daržoves, supilkite auksaspalvį sirupą ir kepinkite, kol daržovės sušils, bet nesuminkštės.

Į pašildytas lėkštes sudėkite vištieną, daržoves ir užpilkite padažo. Tiekite su virtais ryžiais, makaronais ar bulvėmis.

Receptą sukūrė

Dansukker

Silkių salotos

Silkių salotos

4 porcijos
Sudedamosios dalys

200 g sūdytos silkės gabalėlių
200 ml grietinėlės
3 šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
200 ml kubeliais supjaustyto agurko
100 ml susmulkinto poro
1 žaliosios citrinos tarkuota žievelė
1 citrinos tarkuota žievelė
1 šaukštas smulkintų šv. peletrūnų
1 šaukštas smulkintų petražolių


Dubenyje sumaišykite visus produktus. Palaikykite šaldytuve 1 valandą. Patiekite su duona.

Receptą sukūrė

Dansukker

Silkė su kariu

Silkė su kariu

4 porcijos
Sudedamosios dalys

1 kg silkių arba 600 g Baltijos silkių filė
1 šaukštelis druskos
1/2 šaukštelio baltųjų pipirų
2-3 šaukštai kario miltelių
200 ml plakamosios grietinėlės
1 šaukštas „Dansukker“ cukraus „Farinas“

Papuošti
Petražolių 


Silkę nuplaukite ir nusausinkite virtuviniu popieriumi. Pabarstykite druska ir pipirais.

Riebalais ištepkite karščiui atsparų indą. Sulenkite silkių gabalėlius pusiau per vidurį arba susukite silkių suktinukus ir sudėkite juos į karščiui atsparų indą. Apibarstykite kario milteliais, o ant viršaus užtepkite plaktą grietinėlę. Apibarstykite cukrumi „Farinas“ ir kepkite orkaitės centre 200 °C temperatūroje maždaug 20 minučių.

Apibarstykite petražolėmis ir patiekite su šviežiai virtomis bulvėmis bei šviežiomis daržovėmis arba salotomis. Šią silkę galima patiekti ir šaltą kaip švediško stalo patiekalą.

Receptą sukūrė

Dansukker

Silkė pomidorų padaže

Silkė pomidorų padaže

4 porcijos
Sudedamosios dalys

1 kg silkių arba 600 g Baltijos silkių filė
1 šaukštelis druskos
1/2 šaukštelio baltųjų pipirų
100 ml tarkuotų krienų
300 ml smulkinto poro
300 ml pomidorų sulčių
2 šaukštai pomidorų tyrės
2 šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo

Papuošti
100 ml smulkintų petražolių 


Nuplaukite silkę ir nusausinkite virtuviniu popieriumi.

Minkštąją (vidinę) silkių pusę pasūdykite, apibarstykite pipirais ir patepkite krienais. Sulenkite silkių gabalėlius pusiau per vidurį ir sudėkite juos į keptuvę arba platų, negilų prikaistuvį. Apibarstykite porais. Sumaišykite pomidorų sultis, pomidorų tyrę ir sirupą bei masę užpilkite ant silkių. Uždenkite ir pavirkite ant lengvos ugnies maždaug 10 minučių. Apibarstykite petražolėmis ir patiekite su šviežiai virtomis bulvėmis bei šviežiomis daržovėmis arba salotomis. Šią silkę galima patiekti ir šaltą kaip švediško stalo patiekalą.

Receptą sukūrė

Dansukker

Garstyčiose marinuota silkė

Garstyčiose marinuota silkė

4 porcijos
Sudedamosios dalys

1 kg silkių arba 600 g Baltijos silkių filė
200 ml neriebios grietinės
2 šaukštai grūdėtų garstyčių
1 šaukštas „Dižono“ garstyčių
1 šaukštas „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 kiaušinio trynys
100 ml tamsiųjų ryžių miltų
2 šaukšteliai „Dansukker“ cukraus „Farinas“
1 šaukštelis druskos
Didelis žiupsnis baltųjų pipirų 


Nuplaukite silkę ir nusausinkite virtuviniu popieriumi.

Kartu sumaišykite neriebią grietinėlę, garstyčias ir sirupą. Į mišinį sudėkite silkę ir palaikykite šaldytuve 2-3 valandas. Visi silkės gabalėliai turi būti pilnai padengti marinatu. Išimkite silkės gabalėlius iš marinato ir suspauskite juos po du.

Sumaišykite ryžių miltus su druska ir pipirais bei gautame mišinyje apvoliokite silkės gabalėlius. Silkės gabalėlius kepkite keptuvėje ant aliejaus arba sviesto, kol šie taps gelsvai rusvi.

Šviežiai keptą silkę patiekite su virtomis bulvėmis, ant tamsios duonos riekelės arba su mėsainio bandele, pagardinę šviežiomis salotomis bei grietinėle.

Receptą sukūrė

Dansukker