Mėgstamos kriaušės

Paprastai sakoma, kad obuoliai su kriaušėmis nedera. Tačiau jei norite, kad kriaušės greičiau prinoktų, yra geras būdas: padėti kriaušę į popierinį maišelį kartu su obuoliu. Sultingas prinokusias kriaušes skanu valgyti šviežias ir kepti jomis pagardintus pyragus ir kitus kepinius. Jei norite iš kriaušių ką nors gaminti, rinkitės ne visai prinokusius vaisius, kurių minkštimas dar neprarado tvirtumo. Neprinokusias kriaušes galima mažiausiai savaitę laikyti šaldytuve.


Kriaušių ir pankolių uogienė

Kriaušių ir pankolių uogienė

30 minučių
Sudedamosios dalys

4 kriaušės
1 pankolis
300 ml vandens
2 citrinų sultys
500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms


Kriaušes nuplaukite, nulupkite ir išpjaukite šerdis. Supjaustykite skiltelėmis. Nuplaukite pankolį ir pašalinkite kietąją dalį. Likusį pankolį supjaustykite skiltelėmis.
Skilteles užpilkite vandeniu ir citrinų sultimis. Pavirkite 10 minučių.
Suberkite cukrų uogienėms ir pavirkite dar 5 minutes. Nugriebkite putas.
Uogienę supilkite į šiltus, švarius stiklainėlius. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje ir tamsioje vietoje.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kriaušės su sirupu

Kriaušės su sirupu

4 porcijos
Sudedamosios dalys

4 prinokusios kriaušės

Sirupas
200 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
300 ml vandens
1 cinamono lazdelė
1 žvaigždanyžiai

Patiekite su
ledais
50-75 g smulkintų riešutų ar migdolų


Nulupkite kriaušes, bet palikite kotelius. Nedideliame puode išvirkite sirupo sudedamąsias dalis. Puodas neturėtų būti daug didesnis už kriaušėmis užpildytą erdvę. Sudėkite kriaušes į šiltą sirupo mišinį ir virkite su uždengtu dangčiu, kol kriaušės visiškai suminkštės.  Išimkite kriaušes ir sudėkite jas ant lėkštučių. Pavirkite sirupo mišinį, kol jo liks apie 200 ml. Kriaušes apipilkite sirupu ir apibarstykite smulkintais riešutais arba migdolais. Įdėkite šaukštą ledų ir patiekite ant stalo.

Receptą sukūrė

Dansukker

Trupininis pyragas su kriaušėmis

Trupininis pyragas su kriaušėmis

8 porcijos
Sudedamosios dalys

Trupininei tešlai
150 g sviesto arba margarino
75 ml „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
3 valgomieji šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 valgomasis šaukštas „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
200 ml kvietinių miltų
200 ml avižinių dribsnių
100 g smulkintų lazdynų riešutų

500 g luptų šviežių kriaušių be kauliukų
sviesto arba margarino formai sutepti


Sviestą arba margariną ištirpinkite puode. Nuimkite puodą nuo kaitvietės ir įmaišykite kitas trupininės tešlos sudedamąsias dalis. Sutepkite pyrago formą. Supjaustykite kriaušes ir padėkite ant formos dugno. Trupininę tešlą sudėkite ant kriaušių. Kepkite 200 °C orkaitėje apie 20 minučių. Pyragą patiekite šiltą, pagardinkite trupučiu plaktos grietinėlės arba ledais.

Kriaušes galima pakeisti obuoliais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kriaušių pyragas su ledais ir romu

Kriaušių pyragas su ledais ir romu

8–10 porcijų
Sudedamosios dalys

Ledams
4 kiaušinių trynių
100 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
200 ml pieno
150 ml grietinėlės
100 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
30 ml romo
100 ml razinų
100 ml smulkintų riešutų

Padažui
100 ml „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
50 ml romo

Pyragui
300 g migdolų pastos
150 g sviesto arba margarino
2 kiaušinių
75 g miltų
20 g „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
4–5 kriaušių

Papuošimui
Cukraus miltelių


Suplakite kiaušinių trynius ir cukrų. Užvirkite pieną, grietinėlę ir šviesųjį sirupą. Kiaušinių trynių ir cukraus mišinį supilkite į šilto pieno mišinį ir išplakite. Nukoškite per smulkų koštuvą. Suberkite razinas ir riešutus, supilkite romą. Tada dėkite masę į ledų gaminimo prietaisą arba palikite šaldiklyje bent 5 valandas. Retkarčiais pamaišykite.

Sumaišykite sirupą ir romą ir leiskite pastovėti prieš patiekdami.

Sutarkuokite migdolų pastą ir sumaišykite su sviestu (margarinu). Po vieną įmuškite kiaušinius. Suberkite miltus ir vanilinį cukrų ir maišykite, kol pasidarys vientisa masė. Nulupkite, susmulkinkite kriaušes ir sudėkite į suplaktą masę. Masę supilkite į didelę riebalais išteptą kepimo skardą arba 8–10 atskirų riebalais išteptų skardelių. Mažus pyragaičius kepkite orkaitės viduryje 200 °C apie 20 min. Didelį pyragą – apie 35 minutes. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus milteliais. Pyragą patiekite šiltą arba šaltą su ledais su romu bei padažu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kriaušių pyragas

Kriaušių pyragas

8 porcijos
Sudedamosios dalys

4–6 kriaušės
100 ml „Dansukker“ cukraus „ Panevėžio Plius“
100 ml kvietinių miltų
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
3 kiaušiniai
225 ml pieno


Įkaitinkite orkaitę iki 225 °C temperatūros. Sutepkite pyrago formą.
Nulupkite, supjaustykite kriaušes ir išimkite sėklas. Kiekvieną kriaušės puselę įpjaukite, bet neperpjaukite pusiau. Sudėkite į formą ir pabarstykite cukrumi.
Sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir vaniliniu cukrumi. Suplakite kiaušinius ir pieną. Suberkite miltų mišinį ir suplakite į tolygią masę. Užpilkite ant kriaušių.
Kepkite kriaušių pyragą orkaitėje apie 15 minučių, tada sumažinkite karštį iki 175 °C ir kepkite dar 20 minučių.
Kriaušių pyragą patiekite šiltą

Receptą sukūrė

Dansukker

Vyne virtos kriaušės ant trapaus papločio su vaniliniu kremu

Vyne virtos kriaušės ant trapaus papločio su vaniliniu kremu

4 porcijos
Sudedamosios dalys

Tešlai
50 g nesūdyto sviesto
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
2 arbatiniai šaukšteliai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 kiaušinio trynys
1 arbatinis šaukštelis kakavos
100 ml kvietinių miltų
50 ml bulvių krakmolo

Kremui
3 kiaušinių tryniai
100 ml pieno
100 ml plakamos grietinėlės
30 g „Dansukker“ cukraus miltelių
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
2 arbatiniai šaukšteliai bulvių krakmolo

4 kriaušės
300 ml baltojo vyno
60 g „Dansukker“ cukraus miltelių
Galima panaudoti geltonų maistinių dažų

Papuošti
Melisų lapelių


Visas tešlos sudedamąsias dalis sumaišykite. Padėkite tešlą į šaldytuvą 30 minučių. Išimkite tešlą ir suformuokite ritinį. Supjaustykite ritinį 3 mm pločio gabaliukais. Padėkite vieną gabaliuką į kepimo popieriumi išklotos skardos vidurį, kitus dėkite aplink, formuodami gėlę. Sudėkite tris „gėles“. Kepkite 175 °C orkaitėje apie 10 minučių. Prikaistuvyje sumaišykite kremo sudedamąsias dalis ir maišydami virkite, kol sutirštės. Palikite atvėsti. Nulupkite kriaušes ir pašalinkite žiedo likučius, bet palikite kotelį. Sustatykite kriaušes į puodą, supilkite vyną, cukraus miltelius ir, jei norite, maistinius dažus, uždenkite dangčiu ir virkite, kol jos suminkštės. Palikite vėsti puode. Išimkite ir nuvarvinkite kriaušes. Traškios tešlos gėles padėkite ant lėkščių ir ant gėlių pastatykite kriaušes. Papuoškite melisų lapeliais. Patiekite su vanilės kremu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kriaušiniai ledai su karameliniu padažu ir uogomis

Kriaušiniai ledai su karameliniu padažu ir uogomis

6-8 porcijos
Sudedamosios dalys

400 ml vandens
300 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
100 ml šviežiai spaustų citrinų sulčių
750 g kriaušių
4 kiaušinių tryniai
100 g „Dansukker” cukraus „Panevėžio Plius“
200 ml pieno
150 ml grietinėlės
100 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
Žalios spalvos maistinių dažų (galite nenaudoti)

Padažui
200 ml grietinėlės
100 g „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
100 ml „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
1 g druskos
10 g „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
100 g riešutų kremo

Papuošimui
Uogų


Puode sumaišykite vandenį, cukrų bei citrinų sultis ir pavirinkite ant mažos ugnies maždaug 2 minutes. Kriaušes nulupkite, perpjaukite pusiau ir išimkite šerdį. Kriaušių puseles sudėkite į verdantį sirupą ir, pavirinę maždaug 15 minučių, palikite jas atvėsti sirupe. Sutrinkite kriaušes mikseriu arba pertrinkite per sietelį.

Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi. Sumaišykite pieną, grietinėlę, šviesųjį sirupą ir užvirinkite. Palaukite, kol pieno mišinys pravės, taps tik šiltas, ir įmaišykite į kiaušinių masę. Perkoškite per tankų sietelį. Sudėkite kriaušių tyrę, vanilinį cukrų ir įlašinkite pora lašų žalios spalvos maistinių dažų. Statykite mišinį į šaldymo kamerą mažiausiai 5 valandoms, kartkartėmis pamaišykite.

Sumaišykite visus padažui skirtus produktus, išskyrus riešutų kremą, ir virinkite, kol masė sutirštės ir taps vienalytė. Į puodą sudėkite riešutų kremą ir maišykite, kol ištirps. Sudėkite ledus į ledaines arba nedideles lėkšteles ir apšlakstykite padažu. Puoškite savo pasirinktomis uogomis.

Receptą sukūrė

Dansukker

Močiutės kriaušių marmeladas su šafranais ir aitriosiomis paprikomis

Močiutės kriaušių marmeladas su šafranais ir aitriosiomis paprikomis

Sudedamosios dalys

1 kg kriaušių
1/2 g šafranų
1 raudona aitrioji paprika
300 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
300–500 ml „Dansukker“ cukraus uogienėms, atsižvelgiant į kriaušių saldumą


Nulupkite kriaušes. Supjaustykite ir išimkite sėklas. Supjaustykite plonomis skiltelėmis ir sudėkite į puodą kartu su šafranais ir sirupu. Uždenkite dangčiu ir virkite 5–10 minučių. Tuo tarpu nuplaukite aitriąją papriką ir labai smulkiai ją supjaustykite. Į puodą suberkite papriką ir uogienių cukrų, virkite apie 2 minutes. Išpilstykite į šiltus, švarius stiklainius. Laikykite šaltai. Šis marmeladas puikiai tiks prie sūrio, keptos duonos ir pan.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kriaušių uogienė

Kriaušių uogienė

20 minučių
Sudedamosios dalys

1 kg nuluptų, gabalėliais pjaustytų kriaušių
500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
3 šaukšteliai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile


1. Nuplaukite, nulupkite ir gabalėliais supjaustykite kriaušes.
2. Sumaišykite visus ingredientus. Virkite 10 min.
3. Nugriebkite putas ir supilstykite į šiltus sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptą sukūrė

Dansukker