Čatnis – prieskoniais aromatizuotas gardėsis

Čatnis yra indiškas pagardas, paprastai tiekiamas prie kitų tradicinių indų patiekalų. Pavadinimas kilo iš indų kalbos žodžio „chatni“ – prieskonių gausa. Čatnis naudojamas kaip prieskonis ir gardėsis. Jis tinka ne tik indiškiems, bet įvairiems mėsos, žuvies ar paukštienos patiekalams. Panaudokite vasaros vaisių ir uogų derlių šaltojo periodo atsargoms papildyti.


Pomidorų ir obuolių čatnis

Pomidorų ir obuolių čatnis

Sudedamosios dalys

1 kg pomidorų
2 rūgštesni obuoliai
1 svogūnas
1 žiupsnelis druskos
1 žiupsnelis juodųjų pipirų
1 šaukštelis maltos rūkytos paprikos
apie 150 ml vandens
330 g „Dansukker“ cukraus marmeladams


Suberkite į puodą smulkiai supjaustytus pomidorus, obuolius ir svogūną. Įberkite druskos, pipirų ir maltą rūkytą papriką. Supilkite vandenį. Suberkite cukrų marmeladams. Užvirkite ir kaitinkite 10 min. Retkarčiais pamaišykite. Nugriebus putas, supilkite į kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Vynuogių čatnis

Vynuogių čatnis

Sudedamosios dalys

1 šlakelis alyvuogių aliejaus
1 svogūnas
kelios skiltelės česnako
1 gabalėlis imbiero
1 šaukštelis malto cinamono
1 šaukštelis malto muskato
1 šaukštelis džiovintos aitriosios paprikos
1 žiupsnelis druskos
1 žiupsnelis juodųjų pipirų
500 g besėklių vynuogių
1 obuolys
1 citrinos tarkuota žievelė
330 g „Dansukker“ cukraus marmeladams
150 ml vandens


Į puodą įpilkite aliejaus. Suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, česnaką ir imbierą. Suberkite prieskonius ir maišydami kepkite kelias minutes. Suberkite pjaustytas vynuoges, obuolį ir įtarkuokite citrinos žievelę. Suberkite cukrų marmeladams. Supilkite vandenį, užvirkite ir pakaitinkite dar apie 10 min. Retkarčiais pamaišykite. Nugriebus putas, supilkite į kruopščiai išplautus stiklainius ir uždarykite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Pipirų ir svogūnų čatnis

Pipirų ir svogūnų čatnis

1 litras
Sudedamosios dalys

800 g svogūnų
3 didelės raudonosios paprikos
1 rūgštus obuolys
0,5‑1 raudonoji aitrioji paprika
30 ml alyvuogių aliejaus
100 ml „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
250 ml baltojo vyno acto
10 g druskos
5 g paprikų miltelių
200 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
50 ml žaliųjų pipirų grūdelių


Nulupkite svogūnus ir supjaustykite kubeliais. Nuplaukite paprikas ir išimkite sėklas. Paprikas susmulkinkite. Nulupkite obuolį, pašalinkite sėklas. Supjaustykite obuolį skiltelėmis. Nuplaukite aitriąsias paprikas ir supjaustykite kubeliais. Puode įkaitinkite aliejų. Sudėkite daržoves ir obuolį. Pakepinkite keletą minučių. Į puodą supilkite auksaspalvį sirupą, actą, suberkite druską ir paprikų miltelius. Uždenkite ir virkite ant silpnos ugnies 20 minučių. Nuimkite dangtį ir virkite dar 10 minučių. Suberkite cukrų uogienėms ir pipirų grūdelius ir virkite dar 3-4 minutes. Supilkite į šiltus, sterilius stiklainius. Uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų čatnis

Slyvų čatnis

Apie 1 litras
Sudedamosios dalys

1 kg slyvų
1 kubeliais supjaustyta raudonoji aitrioji paprika
1 tarkuotas česnakas
500 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
250 ml baltojo vyno acto
15 ml tarkuotų šviežių imbierų
1 cinamono lazdelė
15 ml geltonųjų garstyčių sėklų
15 ml paprikų miltelių
Druska


Nuplikykite ir nulupkite slyvas, išimkite kauliukus ir uogas susmulkinkite. Sudėkite visus produktus į puodą ir užvirkite. Virkite ant silpnos ugnies, kol čatnis įgaus norimą konsistenciją (apie 30 minučių). Pagal skonį įberkite druskos. Supilkite į šiltus, sterilius stiklainius.

Receptą sukūrė

Dansukker

Figų ir pomidorų pagardas

Figų ir pomidorų pagardas

Sudedamosios dalys

500 g pomidorų, supjaustytų mažais gabalėliais
4-5 šviežios arba džiovintos figos, kiekviena perpjauta į 4 skilteles
1 džiovintas čili pipiras
2,5 cm šviežio smulkiai pjaustyto imbiero
1 šaukštelis anyžiaus sėklų, kmynų ir garstyčių mišinio
50 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
1 šaukštas alyvų aliejaus
1 skiltelė kapoto česnako
0,5 šaukštelio druskos


Į įkaitintą aliejų įdėkite čili pipirą, pjaustytą imbierą, prieskonių mišinį ir česnaką. Keletą sekundžių maišykite, tada įdėkite pomidorus ir suberkite cukrų. Troškinkite ant mažos ugnies, be dangčio, maždaug 15 min., kol masė taps tiršta. Tada įdėkite figas ir troškinkite dar 5 min. Galite tiekti tiek šiltą, tiek šaltą. Jei naudojate džiovintas figas, jas reikia dėti kartu su pomidorais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Rabarbarų pagardas

Rabarbarų pagardas

Sudedamosios dalys

500 g smulkintų rabarbarų
150 g geltonųjų razinų
150 ml baltojo vyno acto
250 g „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
30 g šviežių tarkuotų imbierų
6 g garstyčių miltelių
6 g druskos
1 g aitriųjų paprikų 


Puode sumaišykite visus produktus, uždenkite ir pavirinkite ant mažos ugnies 10 minučių. Išmaišykite, pavirinkite dar 5 minutes nuolat maišydami, kol pagardas taps pageidaujamo tirštumo.

Rabarbarų pagardą tinka patiekti su sūriu, taip pat puikiai dera ir su mėsa.

Receptą sukūrė

Dansukker

Burokėlių pagardas

Burokėlių pagardas

Sudedamosios dalys

500 g burokėlių
150 g nuluptų ir kubeliais supjaustytų obuolių
1 kubeliais supjaustyto raudonojo svogūno
½ smulkiai supjaustytos raudonos aitriosios paprikos
1 tarkuoto česnako
50 ml „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
50 ml tamsaus balzaminio acto
50 ml Dižono garstyčių
2 g druskos
1 g maltų baltųjų pipirų
25 ml aliejaus


Burokėlius virkite truputį pasūdytame vandenyje 45 minutes. Nuplaukite šaltu vandeniu. Nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į prikaistuvyje įkaitintą aliejų sudėkite obuolių ir svogūno gabaliukus ir truputį apkepkite. Sudėkite visus produktus (išskyrus burokėlius ir garstyčias) ir ant silpnos ugnies kepkite 5 minutes. Sudėkite burokėlius ir garstyčias, troškinkite iki virimo. Leiskite ataušti. Laikykite šaldytuve.

Receptą sukūrė

Dansukker