Kalėdų desertai

Žiemos viduryje pakvimpa apelsinais ir šafranu. Šie kvapai byloja apie kraštus, kur visai nėra taip tamsu ir šalta, kaip pas mus, šiaurėje. Po kalėdinių gardumynų puikiai tinka atsigaivinti tokiais skaniais desertais, kaip apelsinų salotos ar citrinų ledai.


Ryžiai maltietiškai

Ryžiai maltietiškai

8 stiklinės 2,5-3 valandos
Sudedamosios dalys

Ryžių pudingas
180 g trumpagrūdžių ryžių
400 g vandens
0,5 šaukštelio druskos
10 dl pieno
200 ml grietinėlės
30 g „Dansukker“ cukraus miltelių
1 šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile

Vyšnių padažas
225 g šaldytų vyšnių
300 ml vandens
90 g „Dansukker“ nerafinuoto cukranendrių cukraus
2 cinamono lazdelės
1 šaukštas bulvių krakmolo


Vandenį, ryžius bei druską supilkite į prikaistuvį ir virkite apie 10 min. Supilkite pieną, uždenkite dangtį ir palikite virti ant mažos ugnies apie 45 min. Nukelkite prikaistuvį nuo viryklės ir leiskite ryžių pudingui atvėsti. Lengvai suplakite grietinėlę ir supilkite į šaltą ryžių pudingą. Suberkite cukraus miltelius ir vanilinį cukrų ir viską išmaišykite.

Paruoškite vyšnių padažą. Užvirkite uogas, vandenį, nerafinuotą cukranendrių cukrų ir cinamono lazdeles. Sumaišykite bulvių krakmolą su 1–2 šaukšteliais vandens ir maišydami supilkite į vyšnių padažą. Palikite atvėsti.  Ryžius patiekite aštuoniose stiklinėse su vyšnių padažu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Šokoladinis kremas, glaistytas mėtine morengų mase

Šokoladinis kremas, glaistytas mėtine morengų mase

6 nedidelėms porcijoms
Sudedamosios dalys

75 g juodojo šokolado
200 ml grietinėlės
3 šaukštų „Dansukker“ želės cukraus „Multi“
1 šaukšto „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 šaukštelio „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile

Morengų masei reikės
3 kiaušinių baltymų
180 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
30 g „Dansukker“ cukraus miltelių
Skrudintų smulkintų lazdynų riešutų papuošti
1–2 lašelių pipirmėčių aliejaus


Susmulkinkite šokoladą.
Nedideliame prikaistuvyje sumaišykite grietinėlę ir želės cukrų. Užvirkite ir dar pavirkite 30 sek.
Šiltą kremą pilkite ant smulkinto šokolado, tada supilkite sirupą ir suberkite vanilinį cukrų su natūralia vanile. Išmaišykite iki vientisos masės, supilkite į šešis nedidelius indelius ir palikite ataušti.
Morengų masei paruošti į verdantį vandenį įdėtame prikaistuvyje pakaitinkite kiaušinių baltymus ir cukrų, kol cukrus ištirps.
Nukelkite prikaistuvį nuo viryklės ir kiaušinių baltymus supilkite į dubenį. Plakite 5–10 min., berdami cukraus miltelius. Pagal skonį įpilkite pipirmėčių aliejaus.
Morengų masę pilkite ant šokoladinio kremo ir karamelizuokite paviršių, naudodami kulinarinį degiklį.
Pabarstykite skrudintais smulkintais lazdynų riešutais.
Patarimas: iš likusios morengų masės galite pagaminti nedidelių morengų.

Receptą sukūrė

Dansukker

Grietinėlės desertas su karštame vyne virtomis spanguolėmis

Grietinėlės desertas su karštame vyne virtomis spanguolėmis

4 porcijoms
Sudedamosios dalys

400 ml grietinėlės
2 šaukštelių „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
75 g „Dansukker“ želės cukraus „Multi“
1 šaukšto karšto baltojo vyno

Karštame vyne virtoms spanguolėms reikės
50 ml karšto vyno
2 šaukštų „Dansukker“ cukraus „Farinas“
50 g spanguolių arba bruknių


Prikaistuvyje sumaišykite grietinėlę, vanilinį cukrų, želės cukrų ir pavirkite 30 sek.
Įpilkite 1 šaukštą karšto baltojo vyno, išmaišykite.
Supilkite į keturias taures ir atšaldykite.
Prikaistuvyje užvirkite karštą vyną ir cukrų „Farinas“. Nukelkite prikaistuvį nuo viryklės ir suberkite spanguoles arba bruknes.
Palikite bent 1 val.
Šaukšteliu sudėkite uogas ant grietinėlės deserto ir patiekite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Ryžių pudingas su kokosų pienu

Ryžių pudingas su kokosų pienu

6 porcijos
Sudedamosios dalys

200 g ryžių
200 ml vandens
40 g „Dansukker“ drėgnojo cukraus „Farinas“
2 kokosų pieno skardinės (po 400 g)
50 ml kokosų drožlių
2 šaukšteliai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
1 šaukštelis traiškytų kardamonų


Į prikaistuvį berkite ryžius, pilkite vandenį ir drėgnąjį cukrų. Virkite 10 min. Pilkite kokosų pieną. Virkite 20–30 min. (kol mišinys sutirštės). Berkite kokosų drožles, vanilinį cukrų ir kardamonus. Jeigu masė per tiršta, atskieskite ją vandeniu. Tiekite drungną, papuoštą mangais, kokosų drožlėmis ir kapotais migdolais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Šokoladiniai fondantai

Šokoladiniai fondantai

6 indeliai tinkami kepti orkaitėje
Sudedamosios dalys

100 g sviesto
150 g juodojo šokolado
2 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
40 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
1 valgomasis šaukštas „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
2 valgomieji šaukštai kvietinių miltų
0,5 arbatinio šaukštelio maltų imbierų

Papuošimui
„Dansukker“ cukraus miltelių
Pasirinktų uogų


Prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir nuimkite nuo ugnies. Susmulkinkite šokoladą ir leiskite ištirpti svieste. Dubenyje iki purumo išplakite kiaušinius, trynius ir cukrų. Įmaišykite sausus produktus ir supilkite šokolado ir sviesto mišinį. Maišykite, kol mišinys taps vienalytis ir blizgus. Ištepkite riebalais ir supilkite mišinį į indelius. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C ir sudėkite indelius ant vidurinės lentynėlės. Kepkite 6–8 minutes, tik neperkepkite. Papuoškite pasirinktomis uogomis bei cukraus milteliais. Patiekite karštą su ledais ar grietinėle.

Receptą sukūrė

Dansukker

Kalėdinių saldainių lazdelių gėrimas

Kalėdinių saldainių lazdelių gėrimas

4 porcijos
Sudedamosios dalys

400 ml plakamosios grietinėlės
200 g kalėdinių saldainių lazdelių
70 g „Dansukker“ želės cukraus „Multi“


Grietinėlę ir gabalėliais laužytus saldainius kaitinkite prikaistuvyje, kol ištirps. Berkite želės cukrų ir dar pavirkite pusę minutės. Supilkite į atskiras stiklines. Šaldykite, kol sustings.

Receptą sukūrė

Dansukker

Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai

Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai

Sudedamosios dalys

3 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
160 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
500 ml grietinėlės
250 g lydyto juodojo šokolado
100 g cukruotų smulkintų riešutų
1 apelsino žievelė


Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį. Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės. Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę. Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės. Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite. Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį). Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.

Receptą sukūrė

Dansukker

Imbieriniai blyneliai

Imbieriniai blyneliai

Sudedamosios dalys

210 g kvietinių miltų
60 g „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
0,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių
1 arbatinis šaukštelis valgomosios sodos
0,5 arbatinio šaukštelio druskos
1 arbatinis šaukštelis cinamono
1 arbatinis šaukštelis maltų imbierų
0,5 arbatinio šaukštelio maltų muskatų
0,5 arbatinio šaukštelio maltų gvazdikėlių
100 ml vandens
70 g „Dansukker“ cukraus „Farinas“
100 ml atvėsusios plikytos kavos
2 dideli kiaušiniai
4 valgomieji šaukštai lydyto sviesto
1 valgomasis šaukštas šviežiai spaustų citrinų sulčių
Aliejaus arba sviesto keptuvei


Suberkite miltus, cukrų „Demerara“, kepimo miltelius, sodą, druską ir prieskonius į dubenį.
Suplakite vandenį, cukrų „Farinas“, kavą, kiaušinius, sviestą ir citrinų sultis. Supilkite sausus produktus ir gerai išplakite. Palikite 15 minučių (mišinys sutirštės). Ištepkite keptuvę aliejumi ar sviestu, pilkite nedidelį kiekį mišinio ir kepkite blynus. Kepkite ant vidutinės ugnies kiekvieną pusę 1–2 minutes arba kol pagels. Patarimas: tiekite su šviesiu sirupu ir trupučiu plaktos grietinėlės.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas apelsininis desertas

Itališkas apelsininis desertas

6–8 porcijos
Sudedamosios dalys

125 g migdolų miltų
50 ml miltų
½ ml druskos
150 ml „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
4 kiaušiniai
4 kiaušinių tryniai
300 ml plakamosios grietinėlės
1–2 apelsinai

Papuošimui
„Dansukker“ cukraus miltelių


Dubenyje sumaišykite migdolų miltus, paprastus miltus ir druską. Suberkite cukrų, įmuškite kiaušinius, sudėkite kiaušinių trynius, supilkite grietinėlę ir plakite iki kreminės masės. Riebalais ištepkite didelę kepimo skardą arba 6–8 vienos porcijos skardeles ir supilkite masę. Nulupkite ir supjaustykite apelsinus, sudėkite juos į masę. Kepkite 20–25 minučių vidurinėje orkaitės lentynėlėje 175 °C temperatūroje. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus milteliais. Desertas gardžiausias dar šiek tiek šiltas.

Receptą sukūrė

Dansukker

Apelsinų salotos su grietinėle ir meduoliais

Apelsinų salotos su grietinėle ir meduoliais

4 asmenims
Sudedamosios dalys

4 dideli apelsinai
300 ml vandens
60 g „Dansukker” cukraus miltelių
30 g „Dansukker” vanilinio cukraus su natūralia vanile
150 ml išplaktos grietinėlės
4 meduoliai
15 ml „Dansukker” auksaspalvio sirupo


Į prikaistuvį įpilkite vandenį, suberkite cukraus miltelius, vanilinį cukrų ir užkaitinkite iki virimo. Sudėkite nuluptus ir supjaustytus apelsinus ir nukelkite prikaistuvį nuo ugnies. Uždenkite dangčiu ir palikite atvėsti. Atvėsusias apelsino dalis sudėkite į taures arba ant mažų lėkštelių ir papuoškite plakta grietinėle. Pabarstykite sutrupintais meduoliais, pašlakstykite auksaspalviu sirupu ir patiekite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Ledai su citrusiniais vaisiais ir kardamonais

Ledai su citrusiniais vaisiais ir kardamonais

Sudedamosios dalys

15 ml kardamonų sėklų
4 apelsinai
4 kiaušinių tryniai
100 g „Dansukker” cukraus „Panevėžio Plius“
500 ml grietinėlės
50 ml „Dansukker” auksaspalvio sirupo

Papuošti
1 apelsino
100 ml „Dansukker” auksaspalvio sirupo
60 g „Dansukker” šokolado skonio cukraus miltelių arba „Dansukker“ cukraus miltelių
10 g „Dansukker” vanilinio cukraus su natūralia vanile
100 ml grietinėlės


Perskelkite kardamonų ankštis ir išimkite sėklas. Išspaudę apelsinų sultis, su pilkite į prikaistuvį. Suberkite kardamono sėklas ir virkite, kol kiekis dvigubai sumažės. Palikite atvėsti. Kiaušinių trynius gerai išplakite su cukrumi, supilkite iki virimo užkaitintą grietinėlę ir masę greitai išsukite. Paskui supilkite atvėsusias sultis ir viską išsukite ledų gaminimo prietaisu (arba masę galima šaldyti formoje bent 5 val., kas 30 min. vis pamaišant). Nulupkite apelsiną ir supjaustykite žievę labai plonomis juostelėmis. Virkite jas auksaspalviame sirupe, kol suminkštės. Prikaistuvyje sumaišykite cukraus miltelius, vanilinį cukrų, grietinėlę ir viską užkaitinkite iki virimo. Šaukštu sudėkite ledus į taures arba ant lėkštės. Puoškite apelsino žievelėmis ir apšlakstykite šokoladiniu padažu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Čia rasite daugiau Kalėdinių desertų receptų »