Praktiški patarimai


Apie ką reikėtų pagalvoti spaudžiant sultis ir verdant uogienes?

Spausdami sultis ar virdami uogienę, kruopščiai nugriebkite putas. Putose yra bakterijų ir grybelių, kurie gali turėti katastrofiškų pasekmių Jūsų spaudžiamoms sultims arba verdamai uogienei ir marmeladui.


Ar uogienė ir marmeladas jau išvirė?

Jei norite sužinoti, ar uogienė ir marmeladas yra jau pakankamai tiršti, darykite taip: pradėdami virti uogienę arba marmeladą į šaldytuvą įdėkite lėkštelę. Po kurio laiko įpilkite į ją šiek tiek uogienės/marmelado ir, kad atvėstų, pastatykite atgal į šaldytuvą. Po to paimkite šaukštą ir perbraukite juo per uogienę/marmeladą. Jei žymės nelieka – uogienė jau išvirusi.


Maistą gaminkite etapais

Niekada nedvigubinkite recepte nurodytų porcijų, nes būna sunku maišyti, kilnoti ir kt. Tačiau svarbiausia tai, kad netinka recepte nurodytas virimo ir ruošimo laikas. Jei norite pagaminti daugiau, darykite tai kelis kartus arba užšaldykite ir virkite vėliau. Pagalvokite, kaip malonu, kai už lango švilpia rudens vėjai, o Jūsų virtuvėje kvepia uogomis arba vaisiais. Be to, vasarą galima rasti ir geresnių užsiėmimų nei kiurksoti viduje ir spausti sultis ar virti uogienę.


Rūgsta sultys?

Taip atsitinka naudojant prastos kokybės vaisius arba uogas, įbėrus per mažai cukraus, per trumpai pavirus, naudojant nešvarius indus arba per šiltai laikant. Jei sultys yra pradėjusios rūgti, jas galima išgelbėti pavirus su cukrumi (100–200 ml cukraus 1 l sulčių). Jei sultys ėmė pelyti, jas reikia išpilti. Tas pat pasakytina ir apie uogienes, marmeladą ar drebučius.


Sustiprinkite pomidorų skonį

Pomidorų skonis bus stipresnis, jei ant jų užbersite šiek tiek cukraus.


Uogienė per skysta?

Taip atsitinka, kai vaisiuose trūksta pektino arba kai verdama per trumpai. Ką daryti? Galima įdėti šiek tiek pektino (tirštiklio) ir dar pavirti.