Fermentacija


FermentacijaMaistui gaminti arba konservuoti fermentacijos procesas naudojamas jau šimtmečius.
Fermentacijos metu dažnai naudojamos mielės ir tam tikri angliavandeniai, pavyzdžiui, cukrus, kaip energijos šaltinis. Kepant duoną įprasta į tešlą įberti šiek tiek cukraus, kad mielės būtų aktyvesnės, nes cukrus skatina anglies dvideginio gamybą.

 

Kepant pyragus cukrus maitina mieles; mielių enzimai paverčia cukrų alkoholiu ir anglies dvideginiu. Dėl šios priežasties galutinio produkto sudėtyje cukraus ne visada rasime. Nedidelis cukraus (arba sirupo) kiekis pagreitina mielių fermentaciją ir daro ją veiksmingesnę nei nenaudojant cukraus.
Dėl anglies dvideginio tešla iškyla, o duona tampa porėta.

 

 

Grįžti prie funkcinių cukraus savybių aprašymo »