Slyvos

Žalios, geltonos, geltonai raudonos ar violetinės... Yra apie 2000 įvairių slyvų rūšių. Būtent slyvos yra dažniausias mūsų sodų vaisius. Labai skanu valgyti ką tik sunokusias slyvas, tačiau taip pat galima iš jų pagaminti gardžių desertų ir nuostabaus marmelado. Ne mažiau smagu išvirti slyvų pagardą ir patiekti jį prie sūrio.


Slyvų pyragas

Slyvų pyragas

Apie 10 porcijų
Sudedamosios dalys

Pyrago tešlai
125 g kambario temperatūros sviesto arba margarino
300 ml kvietinių miltų
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
2 valgomieji šaukštai vandens

Įdarui
150 g luptų saldžiųjų migdolų
150 ml „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
2 kiaušiniai
300 ml grietinės
tarkuota pusės citrinos žievelė
1 l šviežių slyvų

Papuošti
„Dansukker“ cukraus miltelių


Sumaišykite riebalus, kvietinius miltus, cukrų ir vandenį iki vientisos tešlos. Tešlą paskirstykite maždaug 28 cm skersmens pyrago formoje. Prispauskite. Laikykite šaltai apie 30 minučių.

Sumalkite migdolus. Sumaišykite likusias sudedamąsias dalis ir paskirstykite ant tešlos. Slyvas supjaustykite perpus ir išimkite kauliukus. Įspauskite slyvų puseles į įdarą. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje 225 °C temperatūroje apie 30 minučių. Pyragą patiekite šiltą, pagardinkite vaniliniu užpilu, ledais ar lengvai plakta grietinėle. Prieš pat patiekdami pabarstykite cukraus milteliais.

Slyvas galima pakeisti kitais vaisiais ar uogomis.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų uogienė su serbentais

Slyvų uogienė su serbentais

Apie 1,5 litro
Sudedamosios dalys

1 kg slyvų
500 g juodųjų ir (arba) raudonųjų serbentų
1 kg „Dansukker“ cukraus uogienėms
50 g migdolų drožlių


Nuplikykite ir nulupkite slyvas, išimkite kauliukus. Susmulkinkite. Pašalinkite juodųjų serbentų kotelius, uogas nuplaukite. Puode užvirkite slyvas, serbentus bei cukrų uogienėms ir virkite 10 minučių. Sudėkite migdolų drožles, užvirkite. Nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite putas. Supilkite į šiltus, sterilius stiklainius. Uždarykite. Laikykite vėsioje vietoje.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvos su romu

Slyvos su romu

Apie 1,5 litro
Sudedamosios dalys

700 ml šviesiojo romo
500 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1,25 kg slyvų
1 citrina


Sumaišykite romą ir šviesųjį sirupą. Nuplaukite slyvas. Subadykite slyvas adata, segtuku ar dantų krapštuku. Nuplaukite ir supjaustykite citriną. Sudėkite slyvas ir citrinos griežinėlius į didelį stiklainį ir iki viršaus užpilkite romo ir šviesiojo sirupo mišiniu. Padėkite šaltai mažiausiai trims savaitėms. Patiekite su vaniliniu cukrumi pagardinta lengvai plakta grietinėle ar su vaniliniais ledais. 

Receptą sukūrė

Dansukker

Saulėkaita stiklainyje

Saulėkaita stiklainyje

Maždaug 1 litras
Sudedamosios dalys

250 g slyvų
2 persikai arba nektarinai
5 abrikosai
500 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
Pusė šviežios smulkintos raudonosios aitriosios paprikos
10 g „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile


Vaisius nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite sėklas. Susmulkinkite, sudėkite juos į puodą kartu su cukrumi uogienėms ir, nuolat maišydami, pavirinkite 5 minutes. Sudėkite aitriąją papriką, supilkite vanilinį cukrų ir dar minutę pavirinkite. Nugriebkite putas. Supilstykite į šiltus, sterilius stiklainius. Sandariai uždarykite. Laikykite tamsioje, vėsioje vietoje.
Šį džemą tinka patiekti su sūriu ir skrudinta duonos riekele, taip pat puikiai dera ir su ledais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų marmeladas su migdolais

Slyvų marmeladas su migdolais

Sudedamosios dalys

1–1,5 kg slyvų
500-800 g „Dansukker“ cukraus uogienėms
2 cinamono lazdelės
4 žvaigždiniai anyžiai
200 g saldžiųjų migdolų


Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite kauliukus. Slyvų puseles supjaustykite smulkiau. Karštu vandeniu nuplikykite migdolus ir nulupkite jų odelę. Į puodą suberkite slyvas, cukrų uogienėms ir prieskonius. Masę užvirkite ir dar pavirkite 5 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų ir persikų marmeladas

Slyvų ir persikų marmeladas

Sudedamosios dalys

500 g slyvų
500 g persikų
200 ml vandens
2 šakelės šviežio rozmarino
500 ml „Dansukker“ cukraus uogienėms


Supjaustytus vaisius ir cukrų uogienėms suberkite į puodą. Įpilkite vandens, sudėkite rozmarino šakeles. Masę užvirkite ir dar pavirkite 5 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės ir nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų ir obuolių uogienė

Slyvų ir obuolių uogienė

30 minučių
Sudedamosios dalys

1 kg slyvų
1 kg obuolių
300 ml vandens
2 cinamono lazdelės
2 čiobrelių šakelės
1 kg „Dansukker“ cukraus uogienėms


Slyvas nuplikykite verdančiu vandeniu, nulupkite ir išimkite kauliukus. Slyvų puseles supjaustykite smulkiau. Nulupkite obuolius ir išimkite sėklas. Supjaustykite. Į puodą suberkite visus ingredientus ir virkite 5 minutes. Puodą nukelkite nuo viryklės. Nugriebkite putas. Išpilstykite į šiltus, gerai išplautus stiklainius. Uždarykite.

Vietoj slyvų galite dėti tą patį kiekį mėlynių arba gervuogių.

Receptą sukūrė

Dansukker

Slyvų pagardas prie sūrio

Slyvų pagardas prie sūrio

Sudedamosios dalys

8 slyvos
1/3 raudonos aitriosios paprikos
2 žvaigždiniai anyžiai
100 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 arbatinis šaukštelis šviežiai spaustų citrinų sulčių


Nuplaukite slyvas. Jei jų odelės storos, nulupkite jas. Supjaustykite gabaliukais slyvas ir papriką. Suberkite slyvas su paprika, žvaigždiniais anyžiais, šviesiuoju sirupu ir citrinų sultimis į puodą ir virkite maišydami, kol slyvos suminkštės.

Receptą sukūrė

Dansukker