Itališki skanėstai

Italija – tai mada, futbolas, mopedai „Vespa“ ir espresas. Bet turbūt ne rečiau Italija vadinama tikrų gurmanų šalimi. Čia galima paragauti visko – nuo picos ir makaronų iki įmantrių mėsos ir žuvies patiekalų. Taip pat minėtini klasikiniai kepiniai ir desertai.


Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai

Šokoladiniai ir apelsininiai naminiai ledai

Sudedamosios dalys

3 kiaušiniai
2 kiaušinių tryniai
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
160 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
500 ml grietinėlės
250 g lydyto juodojo šokolado
100 g cukruotų smulkintų riešutų
1 apelsino žievelė


Sudėkite kiaušinius, trynius ir cukrų į karščiui atsparų dubenį. Pastatykite dubenį virš vos verdančio vandens prikaistuvio ir plakite elektriniu plaktuvu 6–8 minutes arba kol mišinys taps šviesus ir sutirštės. Tada nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Suplakite grietinėlę. Atsargiai supilkite plaktą grietinėlę į kiaušinių mišinį ir sumaišykite iki vienalytės masės. Po truputį supilkite lydytą šokoladą, suberkite smulkintus riešutus, apelsino žievelę ir maišykite. Supilkite mišinį į 2 litrų skardą ar dvi mažesnes skardas ir užšaldykite (6 valandas arba per naktį). Prieš tiekdami truputį palaikykite kambario temperatūroje.

Receptą sukūrė

Dansukker

Vyšnių tiramisu

Vyšnių tiramisu

4-6 asmenims
Sudedamosios dalys

200 ml stiprios kavos
4 šaukštai likerio „Amaretto“
75-100 g biskvito
4 kiaušinių tryniai
125 ml „Dansukker“ cukraus miltelių
300 g vyšnių
250 g sūrio „Mascarpone“
250 g grietinėlės
1 šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile

Papuošti
Kakavos miltelių


Biskvitą sulaistykite kava su likeriu, kad būtų šlapias. Išplaktus kiaušinio trynius su cukraus milteliais pakaitinkite stikliniame inde, kuris plūduriuoja verdamame vandenyje. Palaukite kol masė sutirštės. Atvėsinkite. Nuplaukite vyšnias. Išimkite kauliukus. Suberkite į kiaušinio masę. Sumaišykite sūrį „Mascarpone“ su grietinėle ir vaniliniu cukrumi. Biskvitą ištepkite puse šios masės. Paskirstykite kiaušinio ir vyšnių masę. Paskirstykite likusią sūrio masę. Pabarstykite kakavos milteliais. Laikykite šaltai.

Receptą sukūrė

Dansukker

Limončelas

Limončelas

Sudedamosios dalys

500 kg citrinų
500 ml degtinės
400 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo


Itališkas citrinių likeris, gaivaus skonio vasaros gėrimas.

Nuplaukite ir plonai nulupkite citrinas. Stiklainyje sumaišykite degtinę ir šviesųjį sirupą. Įdėkite citrinų žieveles ir sandariai uždarykite stiklainį. Laikykite tamsioje vietoje dvi tris savaites. Nukoškite, išimkite žieveles ir supilkite skystį į butelį. Patiekite šaltą su ledo gabaliukais kaip aperityvą arba atskiestą mineraliniu vandeniu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališki avietiniai ledai

Itališki avietiniai ledai

4 porcijos
Sudedamosios dalys

4 kiaušinių tryniai
100 g „Dansukker” cukraus
200 ml pieno
150 ml grietinėlės
100 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
500 g aviečių 


Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi. Sumaišykite pieną, grietinėlę, šviesųjį sirupą ir užvirinkite. Palaukite, kol pieno mišinys pravės, taps tik šiltas, ir įmaišydami supilkite į kiaušinių masę. Įmaišykite sutrintas avietes. Perkoškite per tankų sietelį. Ledų mišinį dėkite į šaldymo kamerą mažiausiai 5 valandoms, kartkartėmis pamaišykite.

Vietoj aviečių tinka braškės, kitos uogos.

Receptą sukūrė

Dansukker

 Apelsinų skonio sausainiai

Apelsinų skonio sausainiai

Apie 50 vienetų
Sudedamosios dalys

400 ml kvietinių miltų
200 ml „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
1 arbatinis šaukštelis „Dansukker“ vanilinio cukraus su natūralia vanile
2 valgomieji šaukštai likerio „Cointreau“ arba „Grand Marnier“
susmulkinta apelsino žievelė
2 valgomieji šaukštai sviesto ar margarino
2 kiaušiniai
200 g luptų migdolų


Visas sausas sudedamąsias dalis sudėkite į dubenį. Įmaišykite likerį, apelsino žievelę, riebalus ir kiaušinius, išminkykite tešlą. Įdėkite migdolus. Tešlą sudėkite į plastiko maišelį ir padėkite į šaldytuvą mažiausia 30-čiai minučių.

Tešlą padalykite į dvi dalis, suformuokite maždaug 3 cm skersmens volelius ir padėkite ant miltais pabarstytos skardos. Uždenkite kepimo popieriumi. Kepkite 175 °C orkaitėje apie 12 minučių. Tada supjaustykite maždaug pusantro centimetro pločio gabaliukais. Vėl padėkite ant skardos ir uždenkite kepimo popieriumi. Kepkite dar maždaug 10 minučių. Palikite atvėsti ant grotelių. Laikykite sausoje vietoje.

Receptą sukūrė

Dansukker

„Panna cotta“ šokoladinis pyragaitis su baziliku

„Panna cotta“ šokoladinis pyragaitis su baziliku

6 asmenims
Sudedamosios dalys

Sudėtis
2 kiaušiniai
150 ml „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
150 ml miltų
1,5 šaukšto kakavos miltelių
1 šaukštelis kepimo miltelių

„Panna cotta“
500 ml tirštos (separuotos) grietinėlės
100 ml smulkiai supjaustyto baziliko
100 ml „Dansukker“ želės cukraus „Multi“

Papuošti
2 šaukštai „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
šviežių aviečių
„Dansukker“ cukraus miltelių


Išplakite kiaušinius su cukrumi. Suberkite miltus, kakavos ir kepimo miltelius. Išmaišykite. Tešlą išpilkite ant kepimo popieriumi išklotos orkaitės skardos. Kepkite 250 °C orkaitėje apie 5 minutes. Palikite atvėsti. Su indeliais, į kuriuos pilsite „Panna cotta“, iškirskite 6 paplotėlius. Sumaišykite želės cukrų „Multi“, grietinėlę ir bazilikus. Užvirkite ir pakaitinkite maždaug pusę minutės. Supilstykite į 6 indelius ir palikite sustingti. Ant paplotėlių sudėkite „Panna cotta“ ir apipilkite cukraus sirupu. Papuoškite uogomis ir apibarstykite cukraus milteliais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas citrinų pyragas

Itališkas citrinų pyragas

maždaug 8 porcijos
Sudedamosios dalys

400 g saldžios tešlos
Miltų pabarstyti ant stalo

Įdaras
250 g „Rikotos“ sūrio
250 g „Maskarponės“ sūrio
1 citrinos sultys ir tarkuota žievelė
125 g „Dansukker“ cukraus „Panevėžio Plius“
6 kiaušinių tryniai
6 kiaušinių baltymai 


Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlą taip, kad ji būtų 5 cm platesnė už 25 cm pločio kepimo indą. Išklokite tešlos lakštą kepimo inde, išsikišančius tešlos kraštus užlenkdami ties indo šonais.

Kartu sumaišykite dviejų rūšių sūrį, citrinos sultis ir žievelę, pusę cukraus kiekio ir penkis kiaušinių trynius.

Išsukite kiaušinių baltymus iki standžių putų. Supilkite likusį cukrų ir sukite masę dar dvi minutes. Įmaišykite kiaušinių baltymų masę į sūrio masę.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas desertas „Zabaglione“

Itališkas desertas „Zabaglione“

4 porcijos
Sudedamosios dalys

4 kiaušinių tryniai
75 ml „Dansukker“ cukranendrių cukraus „Demerara“
100 ml „Marsala“ vyno arba kitos rūšies saldaus vyno
Vaisių arba uogų


Pirmiausia į keturias taures/stiklines sudėliokite vaisius ir/arba uogas.

Iki purios masės dubenyje išsukite kiaušinių trynius su cukrumi.

Prikaistuvyje užvirinkite vandenį ir virš jo įstatykite dubenį su išsuktais tryniais. Pilkite vyną ir maišykite, kol masės sutirštės ir taps standi.

Šaukštu dėkite „Zabaglione“ ant vaisių ar uogų. Patiekite iškart.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas želės ir grietinėlės desertas „Panna cotta“

Itališkas želės ir grietinėlės desertas „Panna cotta“

10 porcijų
Sudedamosios dalys

500 ml grietinėlės
100 ml „Dansukker“ želės cukraus „Multi“


Puode išmaišykite grietinėlę ir želės cukrų „Multi“. Užvirę pavirinkite 30 sekundžių. Išpilstykite į 10 mažų stiklinių ar indelių. Įdėkite į šaldytuvą.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas želės ir grietinėlės desertas „Panna cotta“ su šafranais

Itališkas želės ir grietinėlės desertas „Panna cotta“ su šafranais

10 porcijų
Sudedamosios dalys

500 ml grietinėlės
0,5 g šafranų
100 ml „Dansukker“ želės cukraus „Multi“


Puode išmaišykite grietinėlę, šafranus ir želės cukrų „Multi“. Užvirinę pavirinkite 30 sekundžių. Supilkite į pailgą formelę. Įdėkite į šaldytuvą. Prieš patiekdami supjaustykite gabaliukais.

Receptą sukūrė

Dansukker

Vynuogės balto vyno drebučiuose

Vynuogės balto vyno drebučiuose

6-8 porcijos
Sudedamosios dalys

1 kg vynuogių, pageidautina raudonųjų
700 ml sauso balto vyno
300 g „Dansukker“ želės cukraus „Multi“


Vynuoges nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite kauliukus. Sumaišykite vyną su želės cukrumi „Multi“ ir pavirkite 30 sekundžių. Mišinį atšaldykite šaldytuve. Į formą sudėkite vynuogių puseles ir ant jų iš lėto supilkite mišinį. Palikite šaldytuve stingti. Laikykite šaltai iki patiekiant.

Receptą sukūrė

Dansukker

Gaivus pyragas

Gaivus pyragas

8-10 asmenų
Sudedamosios dalys

Pagrindui
15 sausainių
75 g sviesto arba margarino

Kremui
400 ml grietinėlės
100 g „Dansukker“ želės cukraus „Multi“

Uogų arba vaisių užpilui
250 g šviežių arba šaldytų uogų, vaisių
400 ml uogų arba vaisių sulčių
200 g „Dansukker“ želės cukraus „Multi“


Į ištirpintus riebalus supilkite sutrupintus sausainius. Masę suspauskite skardoje taip, kad būtų padengtas skardos pagrindas.

Puode sumaišykite grietinėlę su želės cukrumi „Multi“ ir pavirkite pusę minutės. Leiskite šiek tiek atvėsti ir supilkite ant pagrindo masės. Atvėsinkite.

Ant pyrago sudėkite uogas arba vaisius. Puode sumaišykite uogų arba vaisių sultis su želės cukrumi „Multi“ ir pavirkite pusę minutės. Atvėsinkite ir gauta mase apipilkite uogas ar vaisius. Palikite sustingti. Pyragą laikykite šaldytuve.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališkas skrebutis „Bruschetta“ su pomidorais

Itališkas skrebutis „Bruschetta“ su pomidorais

4 porcijos
Sudedamosios dalys

1 prancūziškas batonas
1 valg. šaukšt. „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
6 pomidorai
2 valg. šaukšt. aliejaus
2 česnakų skiltelės
švieži bazilikai
100 g sūrio „Mocarela“
druska, pipirai


Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos kubeliais. Dubenyje sumaišykite pomidorus, aliejų, sirupą, smulkintus česnakus, bazilikus, druską ir pipirus ir pusvalandžiui palikite. Skersai atriekite 8 riekeles batono. Iš tepinio išspauskite truputį skysčio. Užtepkite tepinį ant duonos. Sutarkuokite arba sutrinkite sūrį „Mocarela“ ir juo apibarstykite tepinį. Kepkite apie 5–10 minučių 200 °C temperatūroje, kol sūrio spalva įgaus rusvai auksinį atspalvį. Itališkus skrebučius „Bruschetta“ su pomidorais patiekite iš karto.

Receptą sukūrė

Dansukker

Itališka duona „Focaccia“

Itališka duona „Focaccia“

15–18 vienetų
Sudedamosios dalys

400 ml vandens
25 g mielių
50 ml alyvuogių aliejaus
2 arbat. šaukšt. druskos
1 valg. šaukšt. „Dansukker“ auksaspalvio sirupo
50–100 ml šviežių prieskoninių žolelių, pvz., raudonėlių, čiobrelių ar bazilikų
250 ml kietųjų kviečių miltų
apie 60 ml natūraliai maltų kvietinių miltų

Užpilti ir papuošti
50 ml alyvuogių aliejaus
1 trinta česnako skiltelė
10 gabaliukais supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų
15–18 perpus perpjautų juodų alyvuogių
25 ml itališkų pušų sėklų
1 valg. šaukšt. druskos


Jums prireiks virtuvinio kombaino, nes duonos gaminimas užima daug laiko.

Mieles susmulkinkite tešlai skirtame dubenyje, užpilkite vandeniu ir sirupu. Maišykite, kol ištirps. Įberkite miltus ir prieskonius. Tešlą maišykite maišytuvu apie 2–3 minutes nedideliu greičiu. Įpilkite aliejų ir maišykite dar 10 minučių. Įberkite druską ir maišykite tešlą dideliu greičiu, kol tešla pakils iki dubens kraštų – apie 5–8 minutes.

Kepimo skardą ištepkite alyvuogių aliejumi ir įdėkite tešlą. Tešlos paviršių ištepkite alyvuogių aliejumi ir uždenkite maistine plėvele. Palikite dviem valandoms. Išimkite tešlą ant stalo ir supjaustykite į tris dalis išilgai, tada kiekvieną dalį supjaustykite į 5 ar 6 vienodo dydžio gabaliukus. Sudėkite į skardą, padengtą kepimo popieriumi. Alyvuogių aliejų sumaišykite su trintais česnakais. Pirštais įspauskite tešloje duobutes ir ištepkite aliejumi. Ant kiekvieno tešlos gabaliuko padėkite po dvi alyvuogių puseles ir po keletą pomidorų gabaliukų. Pabarstykite itališkų pušų sėklomis ir druska.
Skardą įdėkite į 250 °C orkaitę ir gerai apipurkškite vandeniu. Kepkite 8 minutes. Palikite atvėsti ant grotelių. Itališką duoną „Focaccia“ galima šaldyti. Šaldytą duoną prieš patiekiant galima per kelias minutes pašildyti orkaitėje.

 

Receptą sukūrė

Dansukker