Laikas kepti duoną

Norit išsikepti duonos namuose reikia turėti šių produktų: mielių, kelių rūšių miltų ir „Dansukker“ cukraus sirupo. Gamindami duonos tešlą, pasilikite raugo. Duona, iškepta dedant raugo, ilgai išlieka šviežia, o jos variacijų galimybės neribotos.


Keksiukai su sūriu ir kumpiu

Keksiukai su sūriu ir kumpiu

apie 10 vienetų
Sudedamosios dalys

600 ml kvietinių miltų
100 ml avižų sėlenų
1 valg. šaukšt. kepimo miltelių
1 arbat. šaukšt. druskos
1 valg. šaukšt. „Dansukker“ šviesiojo sirupo
50 g skysto margarino
100 ml vandens
2 kiaušiniai
300 ml grietinėlės
150 g kubeliais pjaustyto sūrio
100 g kubeliais pjaustyto rūkyto kumpio
100 g kukurūzų grūdų
25 g kubeliais pjaustytos Chalapos paprikos


Didelėje taurėje sumaišykite visas sudedamąsias dalis į lipnią tešlą. Užpildykite tešla suteptas keksų ar karščiui atsparias arba popierines formeles. Kepkite orkaitės viduryje 200 °C temperatūroje apie 20 minučių. Patiekiami ką tik iškepti.

Receptą sukūrė

Dansukker

Prancūziškas batonas

Prancūziškas batonas

2-3 vienetai
Sudedamosios dalys

Raugas (naudojamas specialus lenkų kepėjų apie 1840 m. sukurtas raugas, kuris vadinamas pagal tautos pavadinimą („Polish“), o 1920 m. pradėtas naudoti Prancūzijoje prancūziškiems batonams kepti)
150 ml vandens
25 g aktyvaus kviečių raugo
150 g kvietinių miltų

Čia rasite raugo receptą

Sušildykite vandenį iki 20 °C ir supilkite į indą. Įdėkite raugą ir plakite, kol visiškai jis išsileis vandenyje. Įmaišykite miltus. Uždenkite indą maistine plėvele ir palikite rūgti 4–6 valandoms arba padėkite nakčiai į šaldytuvą.

3 g mielių
150 ml vandens
2 šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
360 g kvietinių miltų
8 g druskos


Įpylę į indą vandenį, sutrupinkite mieles ir maišykite, kol jos ištirps. Įpilkite šviesųjį sirupą, raugą ir kvietinius miltus, maišykite tešlą 15 minučių. Jei naudojate maišytuvą, įjunkite mažiausią greitį. Įberkite druską ir stipriai bei greitai maišykite tešlą 5 minutes. Išimkite tešlą ir padėkite ją į aliejumi suteptą plastikinį indą su dangčiu. Palikite 2,5 val. Išimkite tešlą ant stalo ir padalykite į du ar tris gabalus. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių. Suformuokite iš tešlos batonus. Tešla yra labai trapi, todėl tiesiog miltais pabarstytoje formelėje ištempkite ją kiek išeina. Rankšluostį iš abiejų pusių dėkite taip, kad batonai kiltų į viršų, o ne į šonus. Palikite kilti 1,5 val.

Sudėkite kepalus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Įdėkite į iki 250 °C įkaitintą orkaitę. Į orkaitę taip pat įdėkite indą su 50 ml šalto vandens. Greitai uždarykite orkaitės dureles. Po 5 minučių temperatūrą sumažinkite iki 200 °C. Po maždaug 10 minučių atverkite orkaitės dureles, kad įleistumėte oro, uždarykite orkaitę. Po maždaug 10 minučių pakartokite. Kepkite iš viso 30 minučių. Palikite atvėsti ant grotelių.

Batonus galite pagardinti 1–2 smulkintomis česnakų skiltelėmis.

Receptą sukūrė

Dansukker

Raugas

Raugas

Sudedamosios dalys

150 ml vandens
200 g ruginių arba kvietinių miltų
100 g šviežių tarkuotų obuolių


Į 35 °C temperatūros vandenį įmaišykite obuolius ir miltus. Supilkite mišinį į dviejų litrų stiklainį su dangčiu. Tris dienas laikykite stiklainį 26-30 °C temperatūroje, pvz., uždarytoje orkaitėje. Stiklainio turinį pamaišykite kartą per dieną.

Ketvirtąją dieną išpilkite raugą iš stiklainio į didelį indą. Įberkite 200 g miltų ir 200 ml 35 °C vandens. Gerai išmaišykite ir palikite maždaug vienai parai 26-30 °C temperatūroje. Penktą dieną raugas bus paruoštas. Laikykite šaldytuve. Raugą galima laikyti šaldytuve savaitę, vėliau jį reikia atskiesti 100 ml vandens ir 200 g miltų. Kvietinių miltų raugas naudojamas šviesiai duonai, ruginių miltų raugas – tamsiai duonai.

Receptą sukūrė

Dansukker

Ant skardos kepama duona su avižiniais dribsniais

Ant skardos kepama duona su avižiniais dribsniais

4 vienetai
Sudedamosios dalys

400 ml avižinių dribsnių
100 ml sėlenų
1 litras vandens
50 g mielių
100 ml ištirpinto margarino
2 arbat. šaukšt. druskos
100 ml „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 valg. šaukšt. kmynų (nebūtinai)
apie 1800 ml natūraliai maltų kvietinių miltų


Avižinius dribsnius ir sėlenas suberkite į indą. Užvirinkite vandenį ir supilkite į indą. Palikite stovėti, kol temperatūra nukris iki 37 °C. Sutrupinkite į avižų mišinį mieles ir maišykite, kol jos ištirps. Pridėkite margariną, druską, sirupą ir kmynus. Tada įmaišykite miltus, kol tešla atšoks nuo indo kraštų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 30 minučių. Išimkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir išminkykite. Padalykite tešlą į keturis vienodo storio gabalus. Iškočiokite kiekvieną gabalą, kad paskui susuktumėte kepalus. Sudėkite kepalus ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepalų šonus patepkite aliejumi arba įdėkite tarp jų kepimo popierių, kad kepalai nesuliptų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 30 minučių. Apšlakstykite kepalus vandeniu ir pabarstykite trupučiu sėlenų. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje 200 °C temperatūroje apie 35 minutes. Palikite atvėsti ant grotelių po rankšluosčiu.

Receptą sukūrė

Dansukker

Duona su ruduoju drėgnuoju cukrumi „Farinu“

Duona su ruduoju drėgnuoju cukrumi „Farinu“

4 vienetai
Sudedamosios dalys

50 g mielių
1200 ml drungno vandens
300 g „Dansukker“ cukraus „Farino“
1 valg. šaukšt. druskos
150 ml grikių dribsnių
900 ml sijotų rugių miltų
apie 1600 ml kvietinių miltų


Susmulkinkite mieles dideliame inde. Įpilkite vandenį ir maišykite, kol mielės ištirps. Sudėkite cukrų „Fariną“, druską ir grikių dribsnius. Tada po truputį įmaišykite sijotus ruginius miltus, tada kvietinius miltus, kol tešla atšoks nuo indo kraštų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 20 minučių. Padėkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir minkykite, kol bus elastinga. Padalykite tešlą į keturias vienodo storio dalis ir suformuokite iš jų pailgus kepalus. Sudėkite kepalus į skardą, išklotą kepimo popieriumi. Iš kepimo popieriaus iškirpkite juosteles ir padėkite jas tarp kepalų, kad šie nesuliptų. Palikite kilti 20–30 minučių. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje 200 °C temperatūroje apie 40 minučių.

Receptą sukūrė

Dansukker

Bandelės pusryčiams

Bandelės pusryčiams

20 vienetų
Sudedamosios dalys

500 ml vandens
2 valg. šaukšt. bulvių krakmolo
50 g mielių
100 ml avižų sėlenų
3 valg. šaukšt. „Dansukker“ šviesiojo sirupo
1 arbat. šaukšt. druskos
apie 1 litrą daug glitimo turinčių kvietinių miltų
bulvių krakmolo


Sumaišykite vandenį ir bulvių krakmolą puode, tada užvirinkite. Palikite atvėsti iki 37 °C. Sutrupinkite mieles inde ir supilkite ant jų atvėsintą skystį. Maišykite, kol mielės ištirps. Pridėkite avižų sėlenas, sirupą ir druską. Įmaišykite tiek miltų, kad tešla atšoktų nuo indo kraštų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 30 minučių. Išimkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir išminkykite. Suformuokite iš tešlos ritinėlį ir padalykite į 20 vienodo dydžio gabaliukų. Gabaliukus iš vienos pusės apvoliokite bulvių krakmole ir padėkite ant kepimo popieriaus apvoliota puse į viršų. Palikite kilti 30 minučių. Bandeles kepkite 225 °C orkaitėje apie 15 minučių. Palikite atvėsti ant grotelių be rankšluosčio.

Receptą sukūrė

Dansukker

Užkandinės bandelės

Užkandinės bandelės

40 vienetų
Sudedamosios dalys

50 g mielių
500 ml neriebaus pieno
50 ml avižų sėlenų
3 valg. šaukšt. „Dansukker“ šviesiojo sirupo
2 arbat. šaukšt. druskos
50 ml sezamų sėklų
75 ml ištirpinto margarino
apie 1300 ml kvietinių miltų

Įdarui
100 ml tarkuoto parmezano
200 ml tarkuoto kietojo sūrio
200 ml kapotų šviežių žolelių

Aptepti
Kiaušinis

Papuošti
Druskos dribsnių
Sezamų sėklų


Susmulkinkite mieles inde. Pašildykite pieną iki maždaug 37° C ir užpilkite juo mieles. Maišykite, kol mielės ištirps. Pridėkite avižų sėlenas, sirupą, druską, sezamų sėklas ir margariną. Tada po truputį įmaišykite miltus, kol tešla atšoks nuo indo kraštų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 30 minučių. Išimkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir išminkykite. Padalykite tešlą į dvi dalis ir iškočiokite apie 1 cm storio stačiakampius. Pabarstykite iškočiotus stačiakampius sūriu ir žolelėmis ir suvyniokite. Kiekvieną ritinį supjaustykite į 20 gabaliukų ir sudėkite ant kepimo popieriaus. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti apie 30 minučių. Apšlakstykite bandeles suplaktu kiaušiniu, pabarstykite druskos dribsniais ir sezamų sėklomis. Kepkite orkaitės viduryje 225 °C temperatūroje apie 15 minučių.

Receptą sukūrė

Dansukker

Rageliai su kumpiu

Rageliai su kumpiu

32 vienetai
Sudedamosios dalys

50 g mielių
500 ml 37 °C temperatūros vandens
150 ml ištirpinto margarino
50 ml sezamų sėklų
100 ml daigintų kviečių
2 arbatiniai šaukšteliai druskos
2 valgomieji šaukštai „Dansukker“ šviesiojo sirupo
2 kiaušiniai
apie 1600 ml kvietinių miltų

Įdarui
16 rūkyto kumpio griežinėlių
32 sūrio griežinėliai
1 raudonoji paprika


Susmulkinkite mieles inde. Įpilkite vandenį ir maišykite, kol mielės ištirps. Pridėkite margariną, sezamų sėklas, daigintus kviečius, druską, sirupą ir kiaušinį. Įmaišykite tiek miltų, kad tešla atšoktų nuo indo kraštų. Uždenkite rankšluosčiu ir palikite kilti 30 minučių. Tuo metu paruoškite įdarą. Nuplaukite papriką ir pašalinkite sėklas. Supjaustykite šiaudeliais. Kumpio griežinėlius supjaustykite perpus. Išimkite tešlą ant miltais pabarstyto stalo ir išminkykite. Padalykite tešlą į keturis vienodo storio gabalus. Kiekvieną gabaliuką iškočiokite į didelį apskritą blyną ir supjaustykite į aštuonis trikampius. Ant plačios kiekvieno trikampio dalies padėkite sūrio griežinėlį ir paprikos šiaudelį. Vyniokite nuo plataus krašto link kampo. Kiekvieną ritinėlį sulenkite pusmėnuliu. Padėkite juos ant skardos, išklotos kepimo popieriumi. Palikite kilti 20 minučių. Apšlakstykite suplaktu kiaušiniu, pabarstykite sezamų sėklomis. Kepkite apatinėje orkaitės dalyje 250 °C temperatūroje apie 10 minučių. Palikite atvėsti ant grotelių po rankšluosčiu. Ragelius galite ir užšaldyti.

Receptą sukūrė

Dansukker