Cukraus rūšys

Cukrus (sacharozė arba paprastas cukrus) yra natūrali cukraus forma, kurios sudėtyje yra fruktozės ir dekstrozės. Visuose vaisiuose, uogose ir daržovėse yra įvairių proporcijų paprasto cukraus, fruktozės ir dekstrozės mišinio. Cukriniuose runkeliuose ir cukranendrėse yra ypač daug paprasto cukraus, todėl šie augalai idealiai tinka cukraus gamybai. Pagal cheminę sudėtį cukrus, esantis cukriniame runkelyje, yra lygiai toks pat, kaip ir cukrus, esantis, pavyzdžiui, banane.

 

Dekstrozė, taip pat žinoma kaip gliukozė, yra pagrindinė sudedamoji krakmolo dalis. Dekstrozė yra cukraus rūšis, kurią organizmas įsisavina greičiausiai.

 

Fruktozė yra saldžiausia iš visų natūralių cukraus rūšių. Ji ypač veiksmingai sustiprina vaisių ir uogų skonį.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cukraus rūšys, cukraus produktai ir cukraus spiritas

 

Pavadinimas Sinonimai Gamyba Santykinis saldumas Energinė vertė kJ/g
Cukrus Sacharozė Gavyba (išskaidymas) iš cukrinių runkelių arba cukranendrių naudojant karštą vandenį 1,0 17
Dekstrozė Gliukozė Kviečių, bulvių arba kukurūzų išskaidymas (hidrolizė) su rūgštimi ir (arba) fermentais 0,6-0,7 17
Fruktozė Vaisių cukrus Fruktozė pirmiausia išskaidoma (hidrolizė arba inversija) į gliukozę ir fruktozę naudojant fermentus arba rūgštį. Paskui fruktozė filtruojama, o gliukozė fermentiniu būdu paverčiama į fruktozę. 1,0-1,3 17
Maltozė Salyklo cukrus Krakmolo išskaidymas (hidrolizė) 0,5 17
Laktozė Pieno cukrus Išskiriamas iš išrūgų, šalutinis sūrio gamybos produktas 0,4 17
Tagatozė   Išskiriama iš laktozės 0,9 6
Trehalozė   Fermentinė krakmolo konversija 0,4-0,5 17
Invertuotas cukrus Invertuotasis Sacharozės išskaidymas (inversija) į vienodus gliukozės ir fruktozės kiekius naudojant fermentus arba rūgštį 1,0 17
Gliukozės sirupas Krakmolo sirupas, gliukozė Kviečių arba kukurūzų krakmolo išskaidymas (hidrolizė) su rūgštimi ir (arba) fermentais 0,4-0,6 17*
Izogliukozė Kukurūzų sirupas, kukurūzų sirupas su dideliu kiekiu fruktozės (HFCS) Gaunamas iš gliukozės sirupo. Dalis gliukozės (42 arba 55 %) paverčiama (izomerizuojama) į fruktozę naudojant fermentus 0,8-1,0 17*
Manitolis   Fruktozės hidrinimas. Hidrinimas yra cheminis procesas, kurio metu cukraus molekulės (fruktozė) prisijungia vandenilį vadinamosios alkoholio grupės liekanos forma. Iš čia kilęs terminas „cukraus spiritas“. 0,6-0,7 10
Ksilitolis Beržų sulos cukrus Ksilozės, gaunamos iš beržų ir kitų lapuočių medžių sulos, hidrinimas (žr. apie manitolį) 0,9-1,0 10
Laktitolis   Laktozės hidrinimas (žr. apie manitolį) 0,4 10
Sorbitolis   Gliukozės hidrinimas (žr. apie manitolį) 0,6 10
Izomaltas   Fermentinis sacharozės apdorojimas 0,5-0,6 10
Maltitolis   Maltozės hidrinimas (žr. apie manitolį) 0,8 10
Maltitolio sirupas, sorbitolio sirupas   Krakmolo pagrindo sirupo, kuriame yra daug maltozės, hidrinimas (žr. apie manitolį) 0,6-0,8 10*

* Apskaičiuota pagal sausas medžiagas